Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których potraw.
Winnica Kraków
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.