Gruzja to ładny region umiejscowiony na pograniczu Europy oraz Azji.
Gruzja to uroczy kraj znajdujący się na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest natomiast znana na całym świecie. Jest nie tylko pyszna ale także treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy jakie używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw używane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Dodatkowo, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu pozyskują swój nieprzeciętny smak.
przyprawy gruzińskie
Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki oraz pomidora, czichirtma – gruziński rosół bądź charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z różnymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przygotuje dla nas pyszne potrawy.
Podobne artykuły
Apetyczny domowy obiad bez wychodzenia z domu oraz czasochłonnego gotowania?
Urodzenie bobasa to czas nadzwyczajny potrzebujemy ocalić ową chwile.
Urodzenie smyka to czas niezwykły potrzebujemy uchować ową chwile.
Narodziny smyka to czas specyficzny pożądamy zatrzymać ową chwile.
Kultowe potrawy kuchni lokalnej
Narodziny dzidziusia to okres specyficzny potrzebujemy ocalić ową chwile.
Może Ci się spodobać

Każdy pasjonat jazdy rowerowej z pewnością wyczekuje, aż wszelakie śniegi oraz lody opuszczą już w zapomnienie.
9 marca 2021
Urok – jak o nią dbać? – Uroda
10 lutego 2017