Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film