Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co naprawdę kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić można jej naprawdę długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.